петак, 20. април 2018.

ENGLESKI JEZIK: RAZUMEM DOSTA, ALI SLABO GOVORIM




Želite da najpre dobro govorite i razumete engleski, a da kasnije razvijate veštine pisanja i čitanja? Ne planirate da budete profesor engleskog ili prevodilac? Ako klimate glavom, ovaj tekst je za Vas.

Ukoliko razumete engleski jezik a niste zadovoljni svojom veštinom govora, niste izolovan slučaj. To se dešava iz više razloga, od kojih su neki:

-          učili ste engleski samo u školi i verovali ste da je to dovoljno;
-          upisali ste kurs engleskog i napustili ste ga jer niste bili zadovoljni brzinom i sadržajem kursa;  
-          niste bili motivisani da ga učite, tj. engleski za Vas nije imao lični značaj;
-          pokušavali ste sami, ali niste imali dovoljno discipline da održite ritam rada.

Da bi naredni pokušaj učenja bio delotvoran, samo uradite suprotno i verujte u suprotno ☺

Formalno obrazovanje nije najbolje mesto za usvajanje bilo kakve veštine. Da bi ste nešto zaista savladali, potrebna je sloboda da se greši. Što više grešite u školi, to Vam je niža ocena. Nije čudno što  niste razvili veštinu govora u školi. Više o „školskom“ engleskom pročitajte ovde: Da li engleski može da se nauči u školi?

Rezultati ulaznog pismenog testa (koje neke škole jezika uzimaju  kao jedini pokazatelj  nivoa znanja) nisu merilo veštine govora. Test može pokazati da je Vaš nivo engleskog za početni kurs,a da Vi znate mnogo više. Profesor engleskog koji razume proces učenja znaće kako da za relativno kratko vreme aktivira Vaše pasivno znanje i to će dovesti do fluentnosti u govoru. Za tako nešto nisu potrebni udžbenici, nije potrebno da deklamujete glagol to be u sadašnjem vremenu, da dosledno dodajete nastavak – (e)s na treće lice jednine glagola u Present Simple li da razlikujete pridev od priloga. To je važno, ali ne za onog ko nema fluentnosti u govoru ni u osnovnoj komunikaciji. Kada moj student ne govori tečno engleski, dobija od mene najpre kratke aktuelne i zanimljive tekstove i spisak najpotrebnijih fraza i reči za naše ljude za opštu komunikaciju. Nema eksplicitne gramatike, odmah pričamo. Učite da vozite bicikl tako što ga VOZITE, a ne tako što učite O BICIKLU. Tako je i sa jezikom. Paradoksalno, što god se manje insistira na tačnosti govora, to učenik tačnije govori (zadovoljan svojim komunikativnim veštinama koje ulivaju novo samopouzdanje). "Poliranje" se radi nakon završenih osnovnih radova.

Radite na unutrašnjoj motivaciji za učenje. Ona znači mnogo više od nametnute potrebe ili želje za znanjima i veštinama. Razmišljajte na koji način bi znanje engleskog moglo da Vas promeni na bolje kao ličnost. Da li biste bili komunikativniji, da li biste imali više samopouzdanja, na primer? Imajte stalno na umu razloge do kojih ste došli. Ako nema unutrašnje motivacije za učenje jezika, samo uzalud trošite novac i vreme. 

Angažujte profesora engleskog uz kog ćete zavoleti engleski jezik i steći disciplinu da samostalno unapređujete svoj govor putem interneta.

Milena Mićić  (O autoru )

Čekate bebu ili imate dete od tri godine ili manje? Želite li da Vam dete bude dvojezično još u detinjstvu? Pročitajte i: Zašto rana dvojezičnost i kako do nje?

Нема коментара:

Постави коментар