четвртак, 19. јул 2018.

Ukoliko je Vaše dete odličan đak/student, obratite pažnju na...

Odličan uspeh u školi je indikator više pozitivnih aspekata dečjeg razvoja, o kojima možete pročitati na: ZAŠTO BI VAŠE DETE TREBALO DA BUDE ODLIČAN UČENIK

Međutim, odličan uspeh u školi, ne znači uvek da dete ima potrebna akademska i životna znanja i veštine. Stoga, obratite pažnju na sledeće:

- nemojte na osnovu odličnog uspeha u školi donositi zaključke da li je detetu potrebna pomoć pri pripremi za prijemni ispit u srednje škole ili fakultete. Škole/prosvetni radnici nemaju iste standarde za odlične ocene. Drugo, na prijemnim ispitima se možda traže vrlo specifična znanja i veštine na kojima nije bio fokus u prethodnom obrazovanju (npr. dete koje odlično govori engleski jezik često ne ostvaruje najbolje rezultate na takmičenjima/prijemnim ispitima za filološke gimnazije/fakultete jer je tu fokus češće na znanju o jeziku nego na jezičkim veštinama).

- odlični učenici često nemaju široko obrazovanje jer previše vremena ulažu u savlađivanje školskog programa (npr. mnoga značajna književna dela nisu deo obavezne lektire). Dakle, ukoliko želite da Vaše dete stekne stvarno široko obrazovanje, ono bi trebalo da bude izloženo raznovrsnim sadržajima u neformalnom i informalnom kontekstu.

- neke ključne životne veštine (asertivnost, upravljanje vremenom, emocionalna i finansijska pismenost, itd) još uvek se ne izučavaju/praktikuju dovoljno u školi.

- odlične ocene ne prave razliku između prosečnog i nadarenog deteta jer je školski plan i program pisan za decu za prosečnim sposobnostima.

- nisu svi predmeti u školi  podjednako važni za sve. Sigurno ne biste voleli da dete ne poznaje dobro pravopis svoga jezika, da se ne izražava jezički pravilno i smisleno ili da ne zna osnovne matematičke operacije, ili da nema funkcionalno znanje engleskog jezika/informatike?  Naravno da je i ostalo važno, ali ne za svakog. Bez pomenutih znanja teško je zamisliti uspeh u bilo kojoj sferi života u 21. veku.

NEKOLIKO SAVETA:

- uključite se u obrazovanje svoje dece. Sveobuhvatno obrazovanje se ne može steći samo u školi.
- iskoristite sve prednosti digitalnog doba, npr. pustite decu da usvajaju druge jezike još u predškolskom dobu preko medija - daleko je ugodnije i efektnije za decu od škole! Međutim, to ne znači da bi decu trebalo ostavljati satima pred ekranima! Našoj deci ne nanose štetu ekrani, već PRETERIVANJE! Pročitajte i: ZAŠTO RANA DVOJEZIČNOST?
- ne dozvolite da učenje za školu pretvori dete u "smotanog" odlikaša. U zdravom telu, zdrav duh. Fizička aktivnost je veoma važna i za zdravlje i za samopouzdanje deteta. Ne dozvolite da Vaš odlikaš ne zna da zakuca ekser. Ne dozvolite da Vaša odlikaš ne bude i fizički najbolja verzija sebe. Lepota je refleksija unutrašnjeg sklada. Odličan uspeh ne sme da bude prepreka za savlađivanje veština koje se podrazumevaju i za one koji nisu imali većeg uspeha ni u osnovnoj školi.
- PUTOVANJA I ŽIVOT U INOSTRANSTVU: odličan način da dete osamostalite, da stekne životne veštine, da razvije znanja i poštovanje prema drugim kulturama i da zavoli SVOJU.
- umesto da jetko osuđujete negativne pojave u društvu, pokušajte da kod deteta razvijete razumevanja uzroka i svrhe takvih pojava. To je mnogo učinkovitija odbrana od njih od zabrana, besa ili snebivanja.

Da, Vaše dete može da bude odličan đak/student, koji je u isto vreme i dobra, vaspitana, obrazovana, spretna, lepa i srećna osoba! Pravo obrazovanje je upravo to - odgovor na stvarne fizičke, emocionalne, intelektualne i duhovne potrebe.

Нема коментара:

Постави коментар